Ježkování
Žáci 5. a 6. ročníku se 19. 11. 2014 zúčastnili v rámci zájmového kroužku „Šikulka“ tvořivé dílny „Ježkování“ – výroba ježků z netradičních materiálů. Jak jsme postupovali? Ze starých novin a bramborového škrobu jsme vyrobili těla ježků, která jsme nechali pořádně vysušit. Pak jsme je nastříkali hnědým lakem a opět sušili. Pak už jen zbývalo dolepit „bodlinky“ a čumáček a dokreslit oči. Seznámili jsme se s obilovinami, luštěninami, pohankou i některými nejedlými materiály.
Tohle se nám podařilo vyrobit:
|
Ježek pšeničný Pšenice je základní složkou našeho jídelníčku. Vyrábí se z ní mouka, krupice, kroupy. A z mouky pečeme chléb, rohlíky, koláče……, ale taky vaříme krupičnou kaši, nejrůznější druhy těstovin. |
|
Ježek kroupový Kroupy se vyrábějí z ječmene. Používáme je jako zavářku do polévek. Patří i do zabíjačkové pochoutky – jelit. Vaříme z nich |
|
Ježek ovesný Z ovsa můžeme uvařit chutnou ovesnou kaši. Oves je složkou, müsli, müsli tyčinek.Oves je kvalitním krmivem pro hospodářská zvířata. |
|
Ježek prosný Proso je obilovinou, která je v současnosti v naší kuchyni málo využívaná. Naši předci si často vařili prosnou kaši. My proso známe jako jáhly – surovinu pro vaření kaše a jako zavářku do polévek.Většina z nás zná proso hlavně jako krmivo pro exotické ptactvo – menší papoušky. |
|
Ježek rýžový Rýže je obilovina. Je základem potravní pyramidy hlavně v asijských zemích, ale využívá se po celém světě jako příloha, zavážka do polévek, základ rizota, rýžových nákypů, rýžových chlebíčků, rýžového papíru….. V našich podmínkách ji nelze pěstovat. |
|
Ježek pohankový Pohanka je rdesnovitá rostlina, kterou pěstovali již naši předci. My ji používáme při vaření kaší, jako zavářku do polévek, součást jelit – v některých oblastech, ale lze z ní vyrábět i mouku a péct nejrůznější druhy pečiva. |
|
Ježek hrachový Hrách známe všichni. Můžeme ho schroupat ještě mladý i s lusky. Můžeme si uvařit polévku, kaši, sterilovaný ho přidat do nejrůznějších salátů. Obsahuje bílkoviny, které mohou nahradit bílkoviny živočišné. |
|
Ježek cizrnový Cizrna je méně známou luštěninou, má stejné využití jako hrách. |
|
Ježek čočkový Čočku známe také všichni. Využíváme ji podobně jako hrách. |
|
Ježek fazolový Kdo by neznal fazole a jejich použití? V kuchyni využijeme i zelené fazolové lusky nejen na přípravu omáčky, ale i jako přílohu nebo do salátů. |
|
Ježek dýňový – tykvový Všichni jsme ochutnali dýňový kompot, ale za vyzkoušení stojí i dýňová polévka, dýňový koláč…. Dýně k nám dorazily z Ameriky a rozšířily se po celé Evropě. Z čeho bychom vyřezávali strašidla? |
|
Ježek šípkový Šípkový čaj jsme taky ochutnali všichni, ale co marmeládu a omáčku? Šípky jsou plody zvláště bohaté na v sychravém období tak důležitý vitamín C. |
|
Ježek hlohový V lidovém léčitelství se používají především sušené květy pro přípravu odvaru, který zlepšuje srdeční činnost, snižuje krení tlak, pomáhá při nespavosti a má uklidňující účinky pokud se užívá dlouhodobě. Stejné účinky mají méně často používané plody.K jídlu tyto bobule nejsou, ale aspoň potěší oko. |
|
Ježek vratičový Vratič obecný je rostlina jedovatá a léčivá. Její použití patří pouze do rukou odborníků. My si ji můžeme usušit a použít do suchých vazeb.
|
|
Ježek večernicový vonný Večernice vonná nepotěší jen oko, ale i nos. Její plody slouží jako potrava pro přezimující ptáky a drobné hlodavce. Sušené plody se používají do suchých vazeb.
|
|
Ježek borovicový Další z ježků nejedlých. Semena jsou potravou ptáků, veverek, hlodavců. Možná bychom si na nich smlsli taky. |
Ježek kůrový Kůra je kabátek stromů, chrání je před nepříznivými vlivy. Některé kůry se používají v lidovém léčitelství – čaj z vrbové kůry pomáhá při horečce. Ale komu asi kůra chutná? Kdo ji chroupá za syrova?
|