Základní škola Floriána Bayera, Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace je příspěvkovou organizací zřizovanou Moravskolezským krajem

Počítadlo návštěv TOPlist
Kde nás najdete

Ježkování

Žáci 5. a 6. ročníku se 19. 11. 2014 zúčastnili v rámci zájmového kroužku „Šikulka“ tvořivé dílny  „Ježkování“ – výroba ježků z netradičních materiálů. Jak jsme postupovali? Ze starých novin a bramborového škrobu jsme vyrobili těla ježků, která jsme nechali pořádně vysušit. Pak jsme je nastříkali hnědým lakem a opět sušili. Pak už jen zbývalo dolepit „bodlinky“ a čumáček a dokreslit oči. Seznámili jsme se s obilovinami, luštěninami, pohankou i některými nejedlými materiály.

Tohle se nám podařilo vyrobit:

 

         

          

 

Ježek pšeničný

Pšenice je základní složkou našeho jídelníčku. Vyrábí se z ní mouka, krupice, kroupy. A z mouky pečeme chléb, rohlíky, koláče……, ale taky vaříme krupičnou kaši, nejrůznější druhy těstovin.

          

 

Ježek kroupový

Kroupy se vyrábějí z ječmene. Používáme je jako zavářku do polévek. Patří i do zabíjačkové pochoutky – jelit. Vaříme z nich
i kaše. Z jarního ječmene se vyrábí slad – základní složka při výrobě českého a moravského piva.

       

          

 

 

Ježek ovesný

Z ovsa můžeme uvařit chutnou ovesnou kaši. Oves je složkou, müsli, müsli tyčinek.Oves je kvalitním krmivem pro hospodářská zvířata.

         

 

Ježek prosný

Proso je obilovinou, která je v současnosti v naší kuchyni málo využívaná. Naši předci si často vařili prosnou kaši. My proso známe jako jáhly – surovinu pro vaření kaše a jako zavářku do polévek.Většina z nás zná proso hlavně jako krmivo pro exotické ptactvo – menší papoušky.

         

 

Ježek rýžový

Rýže je obilovina. Je základem potravní pyramidy hlavně v asijských zemích, ale využívá se po celém světě jako příloha, zavážka do polévek, základ rizota, rýžových nákypů, rýžových chlebíčků, rýžového papíru…..

V našich podmínkách ji nelze pěstovat.

       

          

 

 

Ježek pohankový

Pohanka je rdesnovitá rostlina, kterou pěstovali již naši předci. My ji používáme při vaření kaší, jako zavářku do polévek, součást jelit – v některých oblastech, ale lze z ní vyrábět i mouku a péct nejrůznější druhy pečiva.

       

          

 

 

Ježek hrachový

Hrách známe všichni. Můžeme ho schroupat ještě mladý i s lusky. Můžeme si uvařit polévku, kaši, sterilovaný ho přidat do nejrůznějších salátů. Obsahuje bílkoviny, které mohou nahradit bílkoviny živočišné.

       

          

 

 

Ježek cizrnový

Cizrna je méně známou luštěninou, má stejné využití jako hrách.

     

          

 

 

Ježek čočkový

Čočku známe také všichni. Využíváme ji podobně jako hrách.

        

          

 

 

Ježek fazolový

Kdo by neznal fazole a jejich použití? V kuchyni využijeme i zelené fazolové lusky nejen na přípravu omáčky, ale i jako přílohu nebo do salátů.

       

          

 

 

Ježek dýňový – tykvový

Všichni jsme ochutnali dýňový kompot, ale za vyzkoušení stojí i dýňová polévka, dýňový koláč…. Dýně k nám dorazily z Ameriky a rozšířily se po celé Evropě. Z čeho bychom vyřezávali strašidla?

       

         

 

 

Ježek šípkový

Šípkový čaj jsme taky ochutnali všichni, ale co marmeládu a omáčku? Šípky jsou plody zvláště bohaté na v sychravém období  tak důležitý vitamín C.

         

 

Ježek hlohový

V lidovém léčitelství se používají především sušené květy pro přípravu odvaru, který zlepšuje srdeční činnost, snižuje krení tlak, pomáhá při nespavosti a má uklidňující účinky pokud se užívá dlouhodobě. Stejné účinky mají méně často používané plody.K jídlu tyto bobule nejsou, ale aspoň potěší oko.

         

         

 

 

Ježek vratičový

Vratič obecný je rostlina jedovatá a léčivá. Její použití patří pouze do rukou odborníků. My si ji můžeme usušit a použít do suchých vazeb.

 

       

          

 

 

Ježek večernicový vonný

Večernice vonná nepotěší jen oko, ale i nos. Její plody slouží jako potrava pro přezimující ptáky a drobné hlodavce. Sušené plody se používají do suchých vazeb.

 

 

 

 

Ježek borovicový

Další z ježků nejedlých. Semena jsou potravou ptáků, veverek, hlodavců. Možná bychom si na nich smlsli taky.

 

Ježek kůrový

Kůra je kabátek stromů, chrání je před nepříznivými vlivy. Některé kůry se používají v lidovém léčitelství – čaj z vrbové kůry pomáhá při horečce. Ale komu asi kůra chutná? Kdo ji chroupá za syrova?

 

   

 

Update cookies preferences